Zaire – del 2

Det tog oss exakt en vecka från Buta till Isiro. Isiro är en stad som säkert har varit riktigt vacker en gång i tiden men nu är helt förfallen. Den mesta tiden i Zaire har vi sovit i vårt tält men från och med nu så blir det nog hotell i större utsträckning. Inte för att hotellen egentligen är att föredra vad gäller standard utan mer pga att man kan låsa om sig. I större städer skulle det inte vara så smart att tälta. Det skulle nog inte ta många minuter innan man i bästa fall blev rånad. I Zaire har vi försökt använda den vattenrenare vi köpte hemma. Tyvärr har den varit helt oduglig eftersom den kloggar igen nästan på en gång. Vi har därför druckit flod och kranvatten hela tiden, dock utan att bli sjuka.

De människor vi träffat har i de flesta fall varit väldigt vänliga, speciellt på landsbygden. Det som dock är lite tråkigt (men förståeligt) är att folk hela tiden vill ha något i gengäld när de hjälper en med någonting. Frustrerande är också att höra alla ungar som skriker TOURIST! TOURIST så fort de ser oss. Trots att Isiro är en hyfsat stor stad så finns inga tidningar att köpa eller TV att se på.

Från Isiro flög vi till Beni som inte ligger långt från den Ugandiska gränsen. Det är mer eller mindre omöjligt att ta sig från Isiro till Beni pga av att vägarna/stiga är mer eller mindre helt ofarbara (om det nu ens finns några). I Beni var det mycket bättre tillgång till olika varor än det fanns i Isiro, detta pga av det nära läget till Uganda. Vi sov bara en natt i Beni innan vi tog en buss över till Kasindi vilket är gränsstationen. Jag tror aldrig jag blivit så glad över att se asfalt som när vi kom in till Uganda.