Valium i Serbien

Matte ville kolla in sin gamla arbetsplats i Tuzla – Bosnien och vi ville istället ha lite mer tid i Turkiet så vi delade upp oss i ett par dagar. Vi visste inte ett smack om vare sig Bosnien eller Serbien innan. Bosnien och västra Serbien är oerhört vackert och samtliga vi träffar är väldigt hjälpsamma. Kriget har naturligtvis satt sina spår och det verkade som inte minst Bosnien har en hel del att ta igen. Länderna kan absolut vara värda ett längre besök men det får bli en annan gång om vi kör runt i Europa.

Att bila genom Europa har varit väldigt lugnt, trafikmässigt. Vi hade i och för sig inte väntat oss något annat. Men ingen regel utan undantag.. En normal, eller i alla fall vanlig, serbisk bilist får vilken hormonstinn 20 årig svensk kille att framstå som en valiummissbrukare. Det är lika bra att vi ber om ursäkt med en gång. Under vår färd genom Serbien så har vi säkert haft ihjäl, eller i alla fall förkortat livet, på ett 20 tal personer. Vår bil gör 0-100 på svindlande 19,6 sekunder. Jag vet inte hur många kedjerökande serber i bilen bakom som jag sett växla ansiktsfärg från hyfsat normal till mörklila. Jag har verkligen kunnat se vad de tänkt: “Hur fan kan man vara så jäkla genomruttet ond så att man kör en så jävla långsam traktor enda från Sverige till Serbien enbart för att jävlas med just mig och bara mig!”.

Det roliga eller sorgliga beroende på hur man ser det är att någon sadistisk myndighetsperson har hittat på att den högsta tillåtna hastigheten är 80 km/h utanför motorvägen (ja det finns bara en). Tyvärr är det väldigt sällsynt med 80 utan i de flesta fall är det 60 genom små byar som gäller. Till det så har man portionerat ut otroligt mycket poliser ( i snitt en bakom varje kurva) som övervakar att man håller lugna 60 km/h. Nu vet jag inte om den serbiska, något otåliga, körstilen kom före 80/60 km/h gränserna eller tvärtom. I vilket fall som helst så förstår jag bilisterna. Vem skulle inte bli lite otålig om det körde omkring svenskar i traktorer och stoppade upp och den högsta tillåtna farten, som dessutom alla tvingas hålla, är 60 km/h. Vi själva känner oss mest lite skamsna då vi måste ha orsakt minst ett par hjärtinfarkter och en och annan stroke. Och till er som tycker att det tar lång tid att ta sig fran a till b i Norge så är botemedlet en veckas bilsemester i Serbien.

Ett annat hett tips är att inte skratta åt de Bosniska gränsvakterna, det tar så långt tid i tullen då…