Uganda – Ruwenzories

Kasese är en liten stad eller kanske håla vore rätt benämning. Kommer man från Zaire så är det en världsmetropol. Kasese ligger vid foten av bergskedjan Ruwenzori. Vårt mål var att bestiga den högsta punkten och Kasese är utgångspunkten för trekking i området. Vart man än gick i Kasese så satt stora Maraboustorkar i träden och klapprade med näbbarna. Det är svårt att beskriva vilket oljud fågeljäklarna lyckades få fram. Det verkade inte som att det var obligatoriskt med guide och bärare uppför berget. Vi anlitade ändå en guide och en bärare till guiden. Vandringen uppför berget kan beskrivas med ett ord: GYTTJA! Vi var där under regnperioden och det var otroligt blött och gyttjigt på berget. Naturen är helt fantastisk och är som hämtad från en tarzanfilm. Olika djurläten hörs hela tiden men det är svårt att få skymt på några djur eftersom vegetation, i alla fall på de lägre höjderna, är väldigt tät.

Leran var det som gjorde vandringen riktigt jobbig. På vissa platser fick man under långa stunder hoppa från tuva till tuva för att inte åka ned i gyttjan. En stav var ett måste för att kunna ta sig fram överhuvudtaget. På vissa ställen var det mer än två meter djup gyttja. Vandringen upp tog 2 dagar och det var först de sista 600 höjdmetrarna som det blev klättring. Högst upp finns en mindra glaciär (Stanley glacier) och där blev vi fast i en snöstorm. Det var helt omöjligt att se mer än 10meter framför sig och till slut blev vi tvugna att vända (ca 100 höjdmeter från toppen). Guiden hade problem att hitta tillbaka och vi var hyfsat oroliga eftersom det började bli mörkt. Till slut hittade vi dock ned efter att vi räddat guiden från att trilla ned för ett stup. I sista sekund fick vi tag i hans armar och kunde dra upp honom, men det var som sagt på håret. Bärarna gick barfota ända upp til 4000m vilket var helt otroligt med tanke på kylan och att det var så mycket gyttja. Trots all gyttja kan jag starkt rekommendera en tur upp för Ruwenzories. Det var en av de häftigaste vandringar jag gjort.

Väl nere i Kasese så tog vi en buss mot Kampala och övernattade i Fort Portal. Kampala är en relativt lugn stad och man känner sig ganska trygg när man går runt i stan. Kampala var vi bara någon dag i innan vi fortsatte mot Kenya och Nairobi.