South Africa

Vi landade i Johannesburg och tog oss snabbt till Pretoria. Vi hade hört att stan skulle vara riktigt tråkig men efter att ha rest runt i många andra afrikanska länder så vart vi glatt överraskade. Hosteln är fina och det finns en massa saker att göra och ett bra uteliv. Det går även att vara ute på natten utan att riskera att bli ihjälslagen. Johannesburg är en helt annan femma. Där kan man knappt röra sig ute mitt på dagen utan att riskera att bli rånad. Från Pretoria tog vi ett tåg ned till Durban. Durban är en kuststad där surfing står högst upp på invånarnas agenda. Stan är väldigt lik många av de städer som kantar den Australiensiska östkusten. Hela Sydafrika är faktiskt ganska likt Australien vad gäller hur människor är, kulturen samt intresset för rugby och vattensporter.

Norr om Durban ligger Drakensberg vilket är ett naturskönt bergigt område. Vi tog oss dit och vandrade i ett par dagar. Vi tog oss sen tillbaka till Durban för att åka vidare längs kusten mot Cape Town. Man märker att landet fortfarande segregerat trots att Aphartaid inte längre finns (i lagboken i alla fall). De svarta har ju det mycket sämre ställt ekonomiskt och det märks då alla vita åker förstaklass på bussar och tåg medan de svarta hittar du i 3:e klass.

I de övriga afrikanska länder vi besökt har vi inte träffat en enda svensk. Här i Sydafrika kryllar det av svenskar. Det är en helt annan turism mot resterande Afrika (frånsett bl.a. Egypten, Maroco, Tunisien, Kenya och Gambia).

Det är semestertider och då är det svårt att få plats på bussarna. En egen bil hade inte varit helt fel. Vi åkte till East London, en stad längs kusten. Sverige skickade hit legoknektar för att kämpa på Boernas sida. När striderna var slut så ville killarna ha tjejjer och då skickade man en båtlast med potentiella fruar från Irland. Tyvärr sjönk skutan precis utanför kusten. Det fanns ett litet museum som beskrev händelsen. Från East London så liftade vi via Knysna till en stad inne i landet som heter Oudtshoorn. Det var inte helt lätt att lifta och vi stod 3 timmar innan vi fick lift med en polisbil. Poliserna undrade vad vi höll på med. I Sydafrika är det inte vanligt att man liftar pga av rånrisken. Vi hade sån tur att poliserna var från Oudtshoorn och skulle hem så vi fick lift med dem hela vägen. De var dock grymt rasistiska och pratade bara om hur värdelösa de svarta var m.m. Vi hade inte någon större lust att argumentera mot dem i någon högre grad eftersom de såg inte ut som såna killar man ville bråka med. I Oudtshoorn så besökte vi Cango Caves vilket är ett enormt grottsystem som går någon mil in i berget. Vi besökte även en strutsfarm där vi fick rida på strutsar. Helt livsfarligt!