Malawi till Zimbabwe

Första stoppet i Malawi blev högplatån Nyika. Ibland är det roligt när man blir överraskad, men inte den här gången. Vi trodde vi sett det mesta vad gäller dåliga vägar. Vägen upp till högplatån var sjukt brant och smal och räcken fanns naturligtvis inte. Upp kändes lugnt men om det nu skulle börja regna hur fasiken skulle vi ta oss ned. Sedan gyttjeincidenterna i Tanzania hade vi fått en väldig respekt för leriga vägar. Trots regnperiod så höll sig de värsta regnen borta de närmaste dagarna och vi kunde ta oss ned utan några större problem.

Från Malawisjön får vi många av våra akvariefiskar och det är även ett populärt dykresemål. Problemet är sjön inte bara är proppfull av akvariefiskar och dykare utan även av parasiter som ger snäckfeber. De små rackarns parasiterna/maskarna är överförtjusta i pölsa tillagad på dina inälvor. De kryper in genom huden och letar upp något härligt organ där de kan boa in sig. Risken att bli mat och bostad åt maskarna är ganska stor. 10000 turister som badar i Malawisjön åker på det varje år. Det finns medicin, typ stop å väx för maskar, men det är inte 100% säkert att det funkar. Vi valde i alla fall att inte bada. Det skulle väl i och för sig vara rätt åt parasiterna om de gav sig på mina inre organ men tjejerna kunde de lämna ifred.

På grund av att det var regnperiod så var det ganska dåligt med turister. Ställena vi bodde på var ofta tomma på folk och kändes ganska spöklika. Gott om nitiska poliser med fartkameror fanns det dock. Vid två tillfällen lyckades de plocka mig för fortkörning. Hur det kunde hända är ett mirakel. Bilen gör 0-100 på 20 sekunder. I och för sig så kanske det är det som är förklaringen. När man väl har ångan uppe så vill man liksom inte bromsa. Ja, det är lätt att komma med ursäkter och bortförklaringar. Som tur var så följde bötesbeloppen övrig prisnivå i landet.

Efter Malawi var vi ganska sugna på att komma fram till Sydafrika. Vi hade bland annat en del saker som behövde göras på bilen som var lättare att fixa i Sydafrika än i bl.a. Malawi. Sönderkorrupta Mozambique och Zimbabwe, landet Mugabe kört i botten, som ligger mellan Sydafrika och Malawi var inte heller några länder vi planerat att besöka någon längre tid. Trots att länderna minst sagt är dåligt skötta så finns naturligtvis en hel del att se och uppleva. Det får dock vänta till nästa gång.

Vi han dock inte längre än till Mozambiques gräns innan de korrumperade personerna vid immigrationsmyndigheten ville ha mutor för att vi inte fixat visum innan. Vi hade ingen lust att dryga ut deras privatekonomi så vi vände tillbaka till Malawi och närmaste stad där det gick att fixa visum. Väl tillbaka nästa dag med visum i passen så kom vi igenom utan några större problem. Mozambique passerade vi under dagen och på eftermiddagen så körde vi in i Zimbabwe. Väl inne i Zimbabwe försökte vi växla till oss den lokala valutan. Tyvärr var vi lite dåligt pålästa eftersom den lokala valutan i praktiken inte existerar längre. Efter att Mugabe kört landet i botten så är det numera bara US dollar eller sydafrikanska Rand som gäller.