Koh Phangan

Efter Kuala Lumpur så skulle vi till Thailand och Koh Phangan. Eftersom det skulle bli svårt att ta sig till Koh Phangan från Kuala Lumpur på en dag så hade vi bokat 3 nätter i Koh Samui bara för att kunna ta det soft. Bungen/hotellet på Koh Samui hade vi bokat hemifrån bara för att slippa hålla på och leta hotell när vi väl var på plats. Det kan vara ganska skönt, speciellt när man reser med små barn, att veta var man ska sova i alla fall den första natten man kommer till ett nytt ställe. Har man väl ett rum så kan man väl på plats se sig omkring för bättre boende. Stället på Koh Samui hette World Resort och låg i Bo Phut. Det var helt ok, kanske något dyrt för vad man fick. På Koh Samui är dock de flesta ställen ganska dyra om man jämför med Koh Phangan.

På Koh Phangan så valde vi den västa sidan av ön och en strand som heter Hat Yao. Vi fick en bunge med AC på ett ställe som heter Haad Yao Bungalows. Vi pröjsade 1000THB för bungen och var riktigt nöjda med stället. På Hat Yao ligger de flesta bungarna vid vattnet eller uppe på klipporna vid vardera sida av stranden. Stranden är långgrund och passar bra för småbarn. Det är inte heller någon riktig partystrand, i alla fall inte i närheten av Haad Rin. Vi stannade i två veckor och var riktigt nöjda med stället och stranden.

Vi hade tänkt att vi skulle köpa mat på restaurangen och finfördela den med kniv och gaffel. Knivarna och gafflarna var dock inte av bästa kvalitet så när man skulle finfördela kyckling etc. så gick det knappt. Vi åkte därför till Thon Sala (största stan på ön) och köpte en mixer. Det funkade kanon att mixa maten till Frida. Hon hade inga som helst problem med att äta lite starkare mat. Frida var 7 månader och hade sen 1-2 månader tillbaka börjat med smakportioner. Hade hon varit några månader äldre så hade vi inte behövt köpa mixer men eftersom hon inte ätit så länge så var det bäst att finfördela käket.

Under den tid vi var på Haad Yao så kom Pekkas mamma och kusin och hälsade på. Vi fixade en bunge på samma ställe som vi bodde på. Vi hade dirigerat Anja (mamma) och Sara (kusin) till Koh Samui. Där plockade Pekka upp dem och hjälpte till med vägvisandet den sista biten till Haad Yao. Vi var dock tvugna att stanna en natt på Koh Samui eftersom deras flyg kom efter det att sista båten gått. Mellan Koh Samui och Koh Phangan finns ett antal färjelinjer. En av de vanligaste är http://www.lomprayah.com/ som avgår från norra delen av Koh Samui och går till Chumpon på fastlandet via Koh Phangan och Koh Tao.

Om du åker med barn till Koh Phangan så finns det mesta att köpa där. Blöjor finns men är något dyrare än i Sverige. Blöjorna är helt ok speciellt om du köper de som är av märket Mamy Poko. Vi hörde att vissa ungar fått utslag av blöjjor av andra billigare märken. Tydligen pga att det var mer kemikalier i dem men det kan lika väl ha varit av värmen. De dyrare håller dock tätt i större utsträckning än de små.
Barnmat är inte lika lätt att hitta men vi tycker att det fungerar lika bra med maten från restaurangerna.
Vad gäller sjukvård så finns det enklare sjukvård på ön. De är speciellt bra på att behandla skrapsår och brutna ben. Det är riktigt vanligt att folk skrotar på sina hyrda motorcyklar. Vi träffade en som besökt sjukhuset och han hävdade att det kom in en ny motorcykelskada i halvtimmen, minst. Måste du dock ha bättre sjukvård så finns det på Koh Samui. Skulle det krisa riktigt så är det speedboat eller helikopter som gäller till Koh Samui. Det finns ingen flygplats på ön men en helikopter som de skickar över från Koh Samui har gott om platser att landa på.

De absolut finaste och barnvänligaste stränderna och områdena på Koh Phangan tycker vi är Haad Yao på västkusten och Ao Thong Nai Pan Yai på norra delen. Haad Yao har exploaterats ganska hårt de två senaste åren men är fortfarande fint. Stranden är långgrund och det är relativt lugnt. Thong Nai Pan Yai ligger lite mer avsides på den norra delen av ön. Vägen över ön är riktigt dålig vilket har gjort att utvecklingen av områdena inte har gått lika fort som på övriga delar av ön. Ao Thong Nai Pan är vår favoritstrand på Koh Phangan. Det finns många fina bungar för billiga priser. Stranden är långgrund och passar jättebra för familjer med småbarn.