Koh Phangan – del 1

Än en gång så gör Koh Phangan en inte besviken. Detta är utan tvekan vår favoritö i Thailand. Vi har valt att testa att bo vid stranden Ao Thong Nai Pan Yai. Vi har inte varit här tidigare men fått stället rekommenderat av vänner. Bungarna är billiga och standarden är riktigt bra. Stranden är riktigt fin och den är inte alls skräpig. Ao Thong Nai Pan är en bukt med två stränder Yai och Noi. Yai är lite mindre fart på än Noi och lite mer barnvänlig. Vågorna är inte lika stora och stranden är väldigt långgrund. Noi känns dock lite mysigare eftersom det är tätare vegatation som slutar vid stranden samt att det finns fler små barer och restauranger än på Yai. Jämför man med Koh Lipe så är det dock mycket färre turister och mindre kommersiellt här.

Mellan stränderna finns en stor kulle med ett riktigt flådigt resort på. Kullen gör att det bästa sättet att ta sig mellan stränderna är att antingen åka longtail eller bil. Båda alternativen tar bara några minuter. Vi träffade på de svenskar som vi träffade på Haad Yao för två år sedan. De tillbringar hela sin semester på två månader på Nai Pan Yai. Vi kanske inte skulle palla att vara på samma strand i två månader men det är klart ett bättre alternativ än att kuska runt som en galning.

Efter första natten så bytte vi till Candle resort som ligger längst ut på ena flanken. Bungarna är inte jättefräscha men läget är helt underbart. De ligger precis vid stranden och har stora panoramfönster så man har en helt underbar utsikt från rummet. Vi pröjsar 800THB för vår bunge med beachfront. De som äger stället har fixat en resesäng till Moa som de skickade efter från Thon Sala. Inget vi behövde betala extra för, vilket var standard på Koh Lipe. För 1000THB kan man få familjebungar som är gigantiska och fräscha. Vi valde dock att ha den mindre bungen för familjebungarna har inte riktigt lika bra läge.

David, Katarina, Lova och Jack från vår gata i stan, dyker upp i nästa vecka och kommer då bo på Noi. Vi kommer troligen bo kvar här på Yai men försöker väl träffas på dagarna. Mellan stränderna finns det taxi 24 timmar om dygnet så om man vill käka middag på den ena stranden så är det inga problem att ta sig tillbaka till den man bor på.

Det vi inte visste var att det finns en båtförbindelse mellan Yai – Noi – Haad Rin – Koh Samui. När Pekkas mamma kommer om någon vecka så bör hon kunna ta den om tiderna funkar. Då slipper man skumpa bil över hela Koh Phangan, vilket kan vara skönt.