Kenya

Nairobi är en ganska stökig stad. Eftersom vi kom fram med bussen mitt i natten fick vi inte gå ur. Busschauffören ville inte släppa ut oss för att det var för farligt. Helt ärligt så kände vi inte riktigt heller för att bråka för att kunna kliva av. Ingen av de lokala förmågorna verkade ha en tanke på att kliva av. Vi bodde mitt i stan på ett ställe som hette New Kenya Lodge. Pga av att vi var så snåla så slaggade vi i sovsäck på taket. Det var en fröjd att komma till ett hyfsat civilserat land med snabbmat och allt vad det innebär på både gott och ont. Vi hade inga planer på att stanna någon längre tid i Kenya utan det skulle bara bli ett kortare stopp på vägen till Madagascar. Mitt i centrum så finns en bar som har haft öppet varje dag sedan 60 talet. Att gå dit är som att knalla in mitt i en västernfilm. Lokalen är full av prostituerade och män som spelar kort och dricker öl. Det finns ingen egentlig bardisk utan bara ett hål i väggen där man sticker in pengar och ut kommer en öl. Man gör bäst i om man ställer säg på en hyfsat undanskymd plats och bara spanar in spektaklet. Vid 10 tiden så brukar de flesta vara ganska packade och bråk bryter ut. Då är det precis som i en västernfilm när bord och stolar flyger och de flesta brukar lägga sig i bråket. En form av Fight Club alltså.

Förra gången vi var i Nairobi så var vi på bio och kollade in Terminator. När Arnold skjuter den första kvinnan i filmen så reser sig ett par upp och skriker MAZUNGU DEAD och jublar! Mazungu är en term för vit man/kvinna. När vi förstod att de var ganska uppspelta över att en viting hade kolat så försökte vi smyga ut så obemärkt som möjligt. Vi var ju för övrigt de enda vita i publiken.

Mitt pass började bli fullt med stämplar från andra afrikanska länder så jag sprang in till svenska ambassaden för att fixa ett nytt pass. Det skulle ta ett par dagar att fixa det så jag beslöt att vänta tills Sydafrika.  Gränsvakterna i CAR kladdade exempelvis ned två sidor med någon ful jättestämpel. Inte så konstigt att passet vart fullt snabbt.

På ett snabbmatshak så gjorde jag bort mig ordentligt. Vi satt och käkade burgare när kyparen kom in med två glas vatten. Kanon tyckte jag och svepte i mig mitt glas och även Pelles eftersom han såg lite skeptisk ut. När jag tittade mig omkring så märkte jag att glasen gick från bord till bord och var till för att tvätta händerna i.

Vi hämtade ut en mängd brev på GPO (General Post Office). Det var en jättehändelse och lika roligt varje gång man fick en massa brev.

Biljetter till Madagascar fixade vi lätt och vi behövde inte vänta mer än några dagar till nästa plan gick…