Kenya del2

Två veckors latande vid stranden fick räcka. Att se djur stod nu högst upp på agendan, inte minst för Frida och Moa. Vi började med Shimba Hills som ligger ett stenkast från Mombasa. Parken som är ganska liten består till stor del av regnskog vilket gör att man får lite extra för att få se de olika djur som finns i parken. Vi lyckades förutom vårtsvin, gaseller och antiloper få se elefanter och giraffer innan de sprang in i snåren och gömde sig.

Nästa stop blev Tsavo East som är en av de största nationalparkerna i Kenya. På grund av att det var torrperiod så hade de flesta djuren rört sig mot den delen av parken som hade mest vattenhål, vilket lyckligtvis var området närmast ingången till parken. Det formligen kryllade av elefanter.  Förutom elefanter så såg vi även en massa zebror och giraffer. Tyvärr så var kattdjuren tillräckligt smarta för att hålla sig undan.

I Tsavo East valde vi att sova inne i parken. Till en början var vi helt själva på campingplatsen, sånär som på en flock babianer. När vi precis hade börjat laga mat så såg vi en elefant som började närma sig oss. Innan vi visste ordet av så stod han ett tiotal meter från bilen och snablade gräs. Det tog bara någon minut så hade även hans kompisar dykt upp så nu var de ett tiotal som käkade ikapp med oss. Eftersom våra elefantkunskaper var begränsade så var vi minst sagt lite byxis och höll oss hela tiden när bilen. Som tur var så dök det upp en lokal förmåga och förklarade att de var ofarliga så länge man inte sprang fram och började sparka dom på fotknölarna. Jag var dock inte helt övertygad om att ett djur som väger ett par ton kan vara helt ofarligt. Vidare fick vi veta att om dom är ensamma ska man passa sig för då är det antagligen någon som blivit utstött från gruppen och bara väntar att få avreagera sig på en klen liten människa och använda honom/henne som tandpetare eller dörrmatta.

Vi hade flera gånger blivit påminda av folk att det är bäst att krypa in i tältet när solen går ned för att inte behöva riskera att bli lejonmat. Babianerna följde även det rådet och försvann upp i träden ungefär samtidigt som vi kröp upp i tältet. Någon timme senare så hörde vi konstiga läten under träden och babianerna började föra ett jäkla liv. Oljudet höll på i någon timme eller två. På morgonen fick vi veta att det var en leopard som varit ute på jakt efter de största hanarna. Hanarna vet att de står högst upp på leopardens önskelista. De sluga rackarna tar då ungar från honorna och kastar ned till leoparden för att få honom att bli tillräckligt mätt för att gå därifrån. Inte undra på att honorna och ungarna skrek.

Eftersom vi inte sett några kattdjur ännu så kände vi oss nästan tvungna att åka till Masai Mara där det borde vara lite lättare att hitta dom. Efter en del letande lyckades vi se en leopard, flera grupper av lejon, hyenor, schakaler och en massa gräsätare. Det var bara geparden som saknades. Många av djuren hade även ungar vilket var roligt, inte minst att se en massa lejonungar.

I Masai Mara bodde vi på JK Safaris camp. Den ligger i närheten av den mittersta ingången till parken, Talek gate. Läget gör att man relativt snabbt kan ta sig både till norra och södra delarna av parken beroende på var djuren befinner sig för tillfället. Vi blev oerhört väl mottagna av de Masaier som skötte campen och stämningen var verkligen familiär. Senare visade det sig att fem av dom hade varit i Sverige. På campen fanns för tillfället Sven och Linda som driver afrikashopen i Varberg. Sven och Linda agerade guider åt en grupp svenskar och genom bl.a. dom fick vi en liten inblick i Masaiernas liv. Två nätter på campen kändes för kort och vi kan absolut rekommendera en vistelse på JK Camp om du ska till Masai Mara.