Bangkok till Koh Lipe

Efter en natt med en del jetlag. Frida vaknar mitt i natten kan inte sova och vill ha kläder på sig, strumporna var viktigast fast man ligger och svettas. Vi shoppar runt det sista i stan och drar sen till tågstationen.

Storleken har ingen betydelse heter det. Men när man skall trycka in två barnvagnar och två feta ryggor i en kuppe så är det bra om det finns lite utrymme. Thailändska tågkuppar är ganska fina men inte så stora. Tåget till Hat Yai tar 16-17 timmar i Thailändsk expressfart. Med två småbarn är tåget dock riktigt bra i många avseenden om man jämför med flyget. Det är inte så viktigt att packa allt rätt för att det skall checkas in utan det är mer bara att slänga på grejjerna på tåget. Tåget var halvfullt och vi var de enda turisterna ombord, konstigt nog. Det skall ju vara högsäsong. Det kan väl vara så att det är inga andra som är så korkade att de sitter 16-17 timmar på tåg under semestern. Vi tyckte i alla fall att det funkade riktigt smidigt och man sover ändå bort det mesta av tiden. En kuppe gick loss på 3000 THB vilket är ungefär lika mycket som flyget men med tåg så kan man räkna bort en hotellnatt. Frida röjde runt som vanligt till tågvärdarnas förtjusning. Frida och Moa blir ständigt ”trakasserade” av folk som vill peta på dem. Så ovanligt tycker man det inte borde vara med blonda ungar, halva Sverige är ju här. Men så fort man kommer bort det minsta från de värsta turistställena så verkar det som de aldrig sett en blond unge.

Väl i Hat Yai så tog vi en bulle för 1500 THB till Pak Bara, varifrån båtarna går. 1500 THB var kanske lite väl mycket och det priset går nog att få ner rejält. Vi hade dock inte så mycket val. Att sitta i en minibuss var inget alternativ. I Pak Bara så kunde man välja mellan speedboat och färja. Vi fnulade på om vi skulle ta speedboat men det kändes lite väl osäkert. Det kan vara väldigt hög sjö och då blir det en helvetesresa då man försöker hålla i ungarna samtidigt som man försöker hålla sig för att spy. Det blev alltså färjan som tar ca 2 timmar mot 40 minuter för en speedboat. Färjan var helt ok förutom att de spelade nån variant av thailändsk hårdrock hela resan.

På Koh Lipe så väntade polarna Elli, Peter med barnen Theo och Jonathan. De kom en dag tidigare än oss och hade fixat en bunge. Det är hyfsat fullt på ön och inte så lätt att hitta en bra ställe. Vi hade dock tur och fixade en hyfsad på Lee Pae resort för 750THB. Sen så bokade vi ytterligare bunge på Varin resort över det kinesiska nyåret. Det kinesiska nyåret är en av de absolut största högtiderna i Thailand så då kommer det vara smäckfullt och ett jäkla drag. Bungarna på Varin resort är något schystare än de på Lee Pae resort. Priserna är de samma. Koh Lipe är kanske lite mer exploaterat än vad vi trodde. Vad vi förstått så har det varit ett jäkla byggande de sista åren. Efter att aftonbladet, DN, Vagabond m.fl skrivit om stället så lär det inte bli färre folk på ön. Ön är dock jäkligt fin med riktigt fina stränder och vatten. Vi stannar troligen här i minst 2 veckor. Vi återkommer med en lite mer utförlig beskrivning av ön när vi varit här ett tag.  Frida och Moa verkar trivas riktigt bra. Frida är inte det minsta rädd för vattnet och simmar lugnt runt med armpuffarna själv, trots att det är små vågor. Att blöta ned sig i havet är inget att bry sig om alltså men att duscha är en helt annan grej. Vattnet är inte speciellt kallt i duschen men jäklar vad det tar emot.